Báječné koblihy
Znáte ten den, kdy jediná věc, která stojí mezi vámi a brutální sebevraždou, obsahuje asi milion kalorií? První den v nové práci bývá nepříjemný, jste noví, na všechno se musíte ptát (pro jistotu 10x, co kdyby se to během 5 vteřin změnilo), nikoho neznáte a o nabytí kamarádů můžete leda snít. Mně se tenhle den přihodil dneska, 25.října. A Bylo to mnohem horší než hrozný. Svou produktivitu bych samozřejmě ohodnotila známkou "výborná", ovšem ochotu a nadšení nových kolegů známkou "dostatečně mínus" a to jen díky tomu, že jsem od přírody optimista.
První, komu voláte a chcete aby vás moc moc politoval, je samozřejmě kamarádka. Mám to štěstí, že těch nejlepších a nejbáječnějších mám hned několik. A tak volám. "Nakupuju s mamkou, tak přijď za námi". Stud a pocity trapnosti překovávám jen asi vteřinu, protože si vážně potřebuji postěžovat. Takže sedíme. Já mám před sebou koblihu a kafe, to velký, se šlehačkou a stěžuji si. Stěžuji si před cizí maminkou, která mi, jen tak mezi řečí, to kafe, to se šlehačkou, koupila. Někteří lidé jsou nenapravitelně ošklivácký. Ale někteří, někteří jsou nenapravitelně báječní!
Jo a kobliha? Ta je přeci báječná vždy ne?!
P.S. Mám novou práci. První den byl bez koblih, ale i tak báječný.

Ingredience
Koblihy (na 20 koblih)
- 500 g hladké mouky
- 3 vaječné žloutky
- 60 g cukru krupice
- 1,5 kostky droždí
- 250 ml mléka
- špetka soli
- 100 g másla
Poleva
- 150 g bílé čokolády
- cukr krupice
- růžové gelové potravinářské barvivo
Postup
KOBLIHY
1.
Ohřejeme mléko (nejrychleji v mikrovlnce), přidáme cukr a kvasnice, rozmícháme a necháme vzejít kvásek. To potrvá cca 10 minut.
2.
Mezitím rozehřejeme máslo. Přemístíme do větší mísy a přidáme mouku, žloutky, sůl a nakonec i vzejitý kvásek.
3.
Vypracujeme hladké těsto. Můžeme použít vařečku, ale mě se líp hněte rukou.
4.
Vypracované těsto necháme v teple vykynout asi 30-40 minut.
5.
Vykytuné těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na centimetr tlustou placku.
6.
Pomocí formičky na koblihy (pokud nemáme, můžeme použít skleničku) vykrájíme naše donuty. Ty necháme na vále ještě trochu odležet.
7.
Do hrnce si připravíme olej tak, aby hladina sahala alespoň do výše 5 centimetrů. Olej rozpálíme na největším plameni. Potom plamen stáhneme a začínáme smažit. Kobliha se musí dělat z obou stran. Takže smažíme nejdříve z jedné strany (asi 30 vteřin) potom otočíme a smažíme ze strany druhé.
POLEVA
1.
Růžový cukr, který jsem použila na své koblihy, jsem připravila tak, že jsem si v misce smíchala cukr, 3 kapky gelového barviva a pár kapek vody (aby se rozpustilo barvivo).
2.
Čokoládu rozpustíme s trochou másla.
3.
Koblihy namočíme v čokoládě a obalíme v růžovém cukru.


