Kynuté těsto
Letošní velikonoce jsem dva mazane a plech jidášů nejdřív vyhodila abych mohla upéc jednu dokonalou verzy. Né že bych kvůli tomu zavřená v pokoji půl hodiny vzteky brečela.

Ingredience
Na 1 vánočku / 1 velký mazanec / 2 plechy jidášů / menší mazanec + 10 jidášů
- 600 g hladké mouky (prodává se specielně "hladká mouka na kynuté těsto")
- 0,25 l vlažného mléka
- 140 g cukru krupice
- kostka droždí
- 40 g hery
- 50 g másla
- 30 g sádla
- špetka soli
- rozinky přes noc namořené v rumu (ty můžete vynechat ale trochu rumu do těsta přidejte :) )
Postup
1.
Nejdřív si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, trochu ho přelijeme do hrníčku, smícháme se 3 lžičkami cukru a přidáme kvasnice. Vše dobře promícháme a necháme vzejít kvásek.
2.
Do větší mísi připravíme mouku, zbytek cukru, rozehřátou směs hery, másla a sádla, sůl, zbytek mléka a hotový kvásek.
3.
Vyprasujeme hladké těsto, které se nelepí. Tato část je fyzicky náročnější, ale je důležité nic neodbýt. Zde je taky čas přidat rozinky pokud chceme aby byly součástí našeho pečiva.
4.
Vypracované těsto posypeme trochou mouky a necháme ho vykynout asi hodinu na teplém místě. Správně vykynuté těsto je minimálně jednou takové.
5.
Další postup záleží co za pečivo budeme připravovat
Vánočka:
Zapleteme dolní patro ze 3 horní patro ze dvou, nebo zkusíme nějaké video z youtubu (já bych si spíš zapletla ruce než vánočku takže se držím prví varianty).
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Mazanc:
Vytvarujeme pekný bochánek. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Jidáše:
Jako symbol provazu, na kterém se Jidáš po zradě Krista oběsil se jidáše stáčejí do různých podob provazu. Je jen na vás který zvolíte.Potřeme rozšlehanám vajíčkem.
6.
Pečeme v horkovzdušné troubě při 180°C. Vánočku a mazenec cca 45 minut. Jidáše cca 20 minut.
Jidáše ještě teplé pomažeme medem.