Narozeninový BASIC
Jednoduchý dort, který zvládne každý. Chutný, lehký a plný ovoce. Ideální pro letní mlsání. Máslovým krémům odzvonilo, je načase vyzkoušet odlehčenou verzi.

Ingredience
Na korpus:
- 160 g polohrubé mouky
- 130 g cukr krupice
- 4 středně velká vejce
- 4 lžíce oleje
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka prášku do pečení
Pozn.: Použila jsem formu o průměru 16 cm. Dortový korpus je tedy vyšší a dá se rozkrojit na 4 patra. Pro klasickou dortovou formu volím množství 6 ks vajec a odpovídající množství ostatních ingrediencí (tedy 1 a půl dávky) a rozkrajuji na 3 patra.
Na krém a náplň:
- 400 g mascarpone (cca 2 vaničky)
- 2 kostky lučiny nebo paloučku (stejné složení, je však levnější)
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr moučka na oslazení (lze dochutit jakýmkoli přírodním sirupem)
- sezonní ovoce (nejlepší jsou maliny v kombinaci s jahodami, máte-li na ně však alergii, zvolte raději jiný druh)
Na ozdobu:
- použila jsem větvičky různě barevného vřesu a netřesk
- na ozdobu se dá samozřejmě použít cokoli, jen dbejte na to, aby vámi použité kytičky byly plně nejedovaté :)
Postup
1.
Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme do pěny. K pěně přidáme cukr (i ten vanilkový) a šleháme do zhoustnutí. Naším výsledkem by měl být tuhý sníh, který nestéká z metly mixéru.
2.
Do sněhu vmícháme olej a žloutky. Postupně vmícháváme i prosetou mouku spolu s kypřícím práškem.
3.
Vzniklé těsto by mělo být hutné, ale tekuté.
Vlijeme do předem vymazané formy a necháme péct cca 20 min na 180°.
4.
Než se nám upeče korpus, připravíme krém. Nejprve vyšleháme smetanu. Přidáme lučinu spolu s mascarpone a vyšleháme pevný krém. Ten můžeme dosladit dle chuti, lepší je ale nesladit moc, jelikož už sám korpus je sladký dost. Dort tak zůstane svěží a lehký.
5.
Krém necháme zachladit v lednici. Čím déle ho necháme chladit, tím líp nám půjde "stavění" dortu a finální zatírání. Jestliže nás ale tlačí čas, postačí půl hodina.
K samotnému stavění dortu budeme potřebovat: námi zvolené ovoce,
korpus - rozřezaný na 4 patra,
cukrářský sáček s kulatou špičkou,
dortový nůž a stěrku
Malá rada: je dobré začít stavět dort na tácu, podnose či talíři, na kterém chceme daný dort i servírovat. Pozdější manipulace je složitá a někdy si vyžádá i oběť největší (jinými slovy, při přenášení dortu z podnosu na podnos hrozí vysoké riziko rozplesknutí dortu o podlahu).
6.
Cukrářský sáček naplníme krémem a začínáme.
Pomocí krému vytvoříme obrubu na prvním patru dortu. To nám pomůže mít dort naplněný na každé straně stejně a dort se nám tak (doufejme) nebude kácet. Krémem vyplníme samozřejmě také střed a narovnáme sem ovoce. Přiklopíme druhým patrem, které jsme zespod také potřeli krémem. Tak pokračujeme až do úplného "postavení" dortu.
7.
Finální krok je zatření dortu, což je asi nejtěžší bod receptu. Použijeme dortový nůž nebo stěrku. Snažíme se příliš netlačit, aby se nám odlupující se hoblinky korpusu nedostali kam nechceme. Dbáme na pravý úhel a jednolitost.
Nejsme vzteklí ani zklamaní, když není dort úplně perfektní, protože ten další jistě bude, a když ani ten ne, tak určitě ten další.