Panna cotta
Tenhle rozklepaný dezert mi připomněl jednu neodvratitelnou skutečnost. Léto se blíží. Dny se prodlužují, sluníčko sílí (ano v Praze je taky -10°C, ale víte, jak to myslím). S létem se blíží i plavková sezóna, strašák všech mnou známých žen. Říká se, že letní postavy se tvoří v zimě. A mně nezbývá, než plně souhlasit. Proto se celou zimu láduju a vykrmuju, tak abych měla v létě na plovárně co vystavovat a aby mé tělo zabralo co možná největší zorné pole. Začíná to většinou Vánocemi, kdy je hřešit lidské, protože Vánoce jsou přeci jenom jednou v roce. Pokračuje to obalováním se tukovou vrstvou za účelem tepelné izolace. I to je omluvitelné, dělá se to tak již od nepaměti a je to tělu přirozený proces. Z věty "držím dietu" se mi chce momentálně, už jen z principu, zalézt pod peřinu s kýblem zmrzliny značky Ben&Jerry (která je mimochodem tenhle týden v Bille jen za 129,-), jako vyústění mé přirozené obranyschopnosti.
Samozřejmě i já vlastním roční permanentku do fitka, zakoupenou v lednu, jako pokus o tentokráte dodržené novoroční předsevzetí. Nutno podotknout, že cvičit ještě stále chodím! Tréning pak většinou zajídám koblihou či chlebíčkem ze Světozoru (Jestli jste je ještě neochutnaly, tak je musíte 100% zkusit. Lepší neexistují. A po 20hodině je na ně 20% sleva!). Byť jsem začala s filozofií "bez výčitek", je možná nasnadě se v tomto případě zamyslet, už jen z čistě zdravotního hlediska.
Musím i zmínit, že co se diet týče, mám už své značné zkušenosti z dob ne tak dávno minulých. Tuším, že moje první začala již v 5. třídě sázkou s dědou, kdo zhubne do léta cvičením větší obvod v pase. Vsadili jsme se tenkrát o 30 deka šunkového salámu od Francouze a já vyhrála. Od té doby vím, že pillates je jedno z nejúčinějších cvičení pro formování postavy. Pak jsem si jedno léto dala týden v nemocnici, po tom, co jsem omdlela z nedostatku cukru. Jedna přesnídávka za den mi tenkrát přišla jako dobrý nápad. Další roky se to se mnou vezlo. Přestala jsem sladit čaj, přes půl roku jsem přežila na veganské stravě, zkusila Mačingovou (fuj), dodržovala úplňkové půsty (to mi pořád příjde jako fajn nápad), vyzkoušela jsem frutariánství, melounovou dietu na týden, začala chodit k výživovému poradci, provozovala drastické jarní a podzimní očisty...... Další nesmyslný vynechávání toho a toho, protože "někdo řekl" už nejsem ochotná podstoupit.
Zdravý životní styl je ale důležitý a jídlo ovlivňuje věci, které si ani nejsme ochotni připustit. Proto je možná načase začít přemýšlet o tom co jíme, o kvalitě potravin, o jejich množství.
Na radu kamarádky jsem si koupila knížku "Jídlo na prvním místě". Název je příhodný a vystihuje přesně to, co momentálně k jídlu cítím. V knížce je nejen popsáno, co by měl člověk v jídelníčku vynechat, ale i racionálně vědecký důvod PROČ. Knížka není souhrn zákazů a příkazů, ale jakýsi návod na poznání sebe sama a toho, co které tělo potřebuje. Po všech těch otřesných dietách střídaných nezdravým přežíráním, kterými tělo už roky mořím, jsem se to rozhodla zkusit. Ne držet dietu, ale objevit potraviny, které moje tělo potřebuje a naopak i ty, které mu nedělají dobře. Ve skrytu duše pořád doufám, že zmrzlina je přesně to, bez čeho můj organizmus nemůže žít.
Ve všech velikostech si můžeme připadat jako pudingové víly (definice vypůjčená od kamarádky) nebo jako rozklepaná panna cotta. Proto je nakonec jedinou správnou a trvalou cestou ke štěstí naučit se milovat své tělo v celé jeho dokonalosti, ke které chyby prostě patří.
Snad se to jednou všechny naučíme. :)

Ingredience
Na 5 porcí:
- 430 ml smetany ke šlehání (2 kelímky)
- 40 g vanilkového/skořicového cukru (podle toho co máte radši :) )
- 3 plátky želatiny Dr. Oetker
- 200g zmraženého ovoce (lesní směs/maliny/jahody....)
- cukr na doslazení
- čerstvé ovoce na dozdobení
Postup
1.
Do misky připravíme plátky želatiny a zalijeme 4 lžicemi vody. Počkáme 10 minut než nabobtná.
2.
Mezitím přivedeme k varu šlehačku s cukrem.
3.
Po nabobtnání smícháme želatinu se šlehačkou a řádně promícháme. Necháme ještě chvíli povařit.
4.
Připravíme si menší skleničky nebo mystičky a směs do nich opatrně nalijeme.
Pozn.: Pakliže chceme pannacottu vyklopit jako bábovičku, vytřeme naší "formičku" rostlinným olejem - nejlépe kokosovým. (Na fotce níže je názorně předvedeno, jak to dopadne bez vytření formy :) ).
5.
Necháme ztuhnout v lednici po dobu cca 5 hodin. Nejlépe však přes noc.
6.
Ovoce připravujeme až po ztuhnutí panna cotty. Rozvaříme naší ovocnou směs s cukrem a panna cottu s ní ozdobíme. Směs je dobré nechat trochu zchladnout, zamezí to roztečení zejména pannacottí "bábovičky".
Pozn.: Nejdřív vyklopíme bábovičku potom zdobíme.
7.
Po úplném vystydnutí můžeme přidat ještě čerstvé ovoce (to jsem měla v plánu, ale snědla jsem ho dřív, než jsem stačila něco ozdobit nebo vyfotit. Tak třeba příště).