CoCo Pavlova
Miluju COCO, miluju kokos a miluju balet. Kokos prostě jen tak. Balet pro svou nezapomenutelnost a dechberoucnost, pro nadýchané sukně a jemné siluety. COCO hlavně proto, co představovala pro svojí generaci žen. Reprezentovala vzor volnosti, lehkosti a elegance. Přesně jako tento zákusek.
Co má společného Pavlova, balet a Gabriella, kterou většina zná právě jako COCO? Víc než by se mohlo zdát. Pavlova je zákusek, který pochází z Nového Zelandu (o původ se pře s Austrálií) a je pojmenována po ruské baleríně Anně Pavlovně Pavlové. Prý to byla právě její baletní tutu sukénka, která inspirovala Novozélandského šéfkuchaře a dala tak vzniknout nadýchanému sněhovému zákusku. Anna a Gabriella byly současnice. COCO navíc navrhovala baletní kostýmy a jednou z jejích lásek byl i ruský hudební skladatel Igor Fjodorovič Stravinskij, který mimo jiné sepsal i několik baletních představení.
Uvážíme-li tedy všechny skutečnosti právě sdělené a to, že náplň obsahuje kokos, je tento název receptu dle mého názoru zcela odpovídající, výstižný a přesný.

Ingredience
Sněhový korpus
- 5 vaječných bílků
- 200 g cukr krupice
- 1 lžíce zlatého klasu (lze nahradit jakýmkoli jiným jedlým škrobem)
- 1 lžíčka vinného octa
Pozn.: Z tohoto množství jsem upekla 12 malých korpusů pro postavení 4 malých "dortíků". Můžete ale samozřejmě upéct klasický dort.
Náplň
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml kokosového mléka
- 4 lžíce sušeného kokosu
- cukr moučka na oslazení
- ovoce - rozvařené lesní ovoce nebo dužina marakuji
Zdobení
- použila jsem: květy růží, maliny a borůvky
- vy můžete na ozdobu samozřejmě opět použít cokoli, jen dbejte na to, aby vámi použité kytičky byly plně nejedovaté :)
Postup
1.
Bílky vložíme do mixéru a na nízké otáčky vyšleháme pěnu, ze které jdou vytvořit tuhé špičky. Postupně přisypáváme cukr a důkladně ho zašleháme. Vytvoříme pevný, lesklý bílkový sníh bez velkých bublin.
2.
Do pevného sněhu přisypeme škrob a přidáme ocet. Zašleháme.
3.
Na plech s pečícím papírem vytvoříme přibližně 12 stejně velkých sněhových "placiček". Pomůžeme si cukrářským nožem. Placičky umístíme tak, aby okolo sebe měly dost místa, protože pečením ještě nabydou. Placičky můžou být dokonale nedokonalé, to vytvoří krásný finální efekt.
Pečeme 80 minut. Troubu předehřejeme na 180°C. Hned po vložení plechů snížíme teplotu na 120°.
Pozn.: Já pekla o něco déle. Sněhové placičky zkaramelizovaly a nebyly tedy bílé, nýbrž do hněda.
5.
Upečené Pavlovy necháme zchladnout v troubě.
6.
Náplň připravíme tak, že nejprve vyšleháme šlehačku, do ní zašleháme tvaroh, mascarpone, kokosové mléko a kokos. Mírně dosladíme. Máme na paměti, že sněhové korpusy jsou dost sladké, proto sladíme jen málo.
7.
Necháme zachladit. Vůbec nevadí, je-li náplň trochu tekutější, protože kokos do sebe vtáhne vlhkost a krém pak bude tužší.
8.
Poslední částí je opět "stavění". Připravíme si tác, na kterém chceme Pavlovu servírovat. Sněhové placičky později nasáknou vlhkost z náplně a je téměř nemožné ji přemístit.
Připravenou spodní placičku potřeme krémem, ten poté ještě pokapeme dužinou marakuji nebo rozvařeným schladlým ovoce. Přiklopíme další placičkou. Postup opakujeme až do "postavení" naší PAVLOVY.
Krém i ovoce necháme vytékat ven, pro cool ledabylý vzhled. Dozdobíme a sníme.