Sirup "Herbata zimowa"

23.01.2018

Cestování přináší bezesporu spoustu zážitků, ale je i bezednou studnicí nové inspirace. I s cestou do Polské Łódźe to nebylo jinak. Ráda poznávám a ochutnávám, takže jsme většinu času strávily v nádherných kavárnách (Kavárny byly nejstrategičtější místo jelikož venku bylo asi mínus tisíc, všude to klouzalo, hustě sněžilo a mně teklo do bot. Ale samozřejmě jsme byly i v muzeu a tak. Jo a "A tak" je zkratka nákupního centra.), kterými je Łódź doslova obložena. Můj primární záměr sice nebyl výlet "sněz co můžeš" nýbrž návštěva kamarádky, nicméně jídlo bylo velmi příjemnou součástí programu. 

Co mě doslova uchvátilo, byl nápoj s chutí Vánoc HERBATA ZIMOWA (v překladu zimní čaj). Dávala jsme si ho pak už všude. Jedinou mnou neznámou ingrediencí byl tmavý sirup, který se do čaje lil. A tak jsem se ho pokusila uvařit. No a za mě dobrý! A zdravý!

Chytrá vsuvka :)

Hřebíček

  • Působí antisepticky a analgeticky, proto se používají k výrobě ústních vod. Je také výbornou prevenci paradentózy a zubního kazu. 
  • Uklidňuje žaludek a zmírňuje žaludeční nevolnosti. 
  • Hřebíček pomáhá i při nachlazení, působí protizánětlivě a zničí choroboplodné zárodky.  
  • Problematickou pokožku vyčistí hřebíčková lázeň. 
  • Hřebíček se od dávné doby řadí mezi afrodiziaka. 
  • Hřebíček má prý i moc k získání náklonnosti opačného pohlaví. Využíval se také k ochraně dětí, kdy se zavěšoval nad jejich postýlky.

Skořice

  • zlepšuje trávení
  • mírní kašel, zmírňuje projevy nachlazení
  • mírní menstruační potíže
  • snižuje špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • bojuje proti celulitidě
  • proti zánětlivá
  • odstraňuje bolesti svalů a kloubů, snižuje projevy revmatismu, celkově prohřívá organismus

Ingredience

  • 1 kg třtinového cukru
  • 1,5l vody
  • 2 balíčky hřebíčku
  • 25 g celé skořice
  • 1/2 balíčku mleté skořice
  • badyán (můžete vynechat)

Postup

1.
Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme koření a zahřejeme.

2.
Přidáme cukr a vaříme asi 45 minut na velkém plameni.

3.
Lžicí sebereme pěnu, která se nám vytvořila na hladině. Přecedíme přes plátýnko nebo přes čistou silonovou ponožku.

4.
Plníme do čistých lahví.
Pozn.: Já mám půllitrové láhve z IKEI za 29,-/kus.


Tip na podávání:

Připravíme černý čaj. Nakrájíme do něj jablko, pomeranč, citrón a můžeme přidat i zázvor. Do štamprlete dáme dvě lžičky medu a dolijeme naším sirupem. Čaj podáváme ve velké sklenici s uchem. Obsah štamprlete si do čaje nalije každý sám.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky