Větrníci

27.10.2017

Taky ujíždíte na karamelu a karamelových zákuscích? Podle mě je Mekkou všech cukráren jejich větrník. Jakmile jsou dobré větrníky, většinou bývají dobré i ostatní zákusky. Jak si doma připravit tuto tradiční a nesmrtelnou pochoutku? Jednoduše, rychle a levně!

Ingredience

Odpalované těsto (na cca 15 malých větrníčků)

  • 80 g másla (můžete použít máslo "ZLATÁ HANÁ" , je o dost levnější)
  • 100 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka prášku do pečení

Karamelová šlehačka a karamelová poleva

  • cukr
  • voda
  • máslo
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

ODPALOVANÉ TĚSTO

1.
V hrnci smícháme vodu, máslo, sůl, cukr a necháme projít varem (cca 2min).

2.
Jakmile se máslo rozpustí a hmota projde varem, snížíme plamen a přidáme mouku. Začína tzv. odpalování, kdy mouku a tekutinu spojujeme do jednoho kompaktního celku. Vše trvá 1-2 minuty. Hotové těsto poznáme tak, že se začne přichytávat mouka a vytvoří jemnou krupičku na dně hrnce.

3.
Hotovou hmotu přemístíme do mísy a necháme trochu zchladnout. Do vlažné, ale NE HORKÉ hmoty zašleháme postupně první a poté druhé vajíčko. Výsledkem je lepkavé, polotekuté těsto.

4.
Připravíme si cukrářský sáček s kulatou špičkou a plech s pečícím papírem. Těsto dáme do sáčku a začínáme s přípravou větrníčků. Na fotce je větrník, pro který jsem vytvořila bobík o dvou otáčkách. :)

5.
U hotových bobíků je ještě dobré zatřít namokřeným prstem špičku, která při jejich tvorbě jistě vznikla. Poté ještě všechny vetřníčky i plech pokapeme vodou. Díky tomu se nám později v troubě vytvoří vodní pára, což umožní lepší pečení.

Pečeme na 190° asi 25 min.

Vytažené hotové větrníčky jsou tvrdé a duté. Jestliže jsou ještě měkké, nechte je v troubě o něco déle. Zabráníte tím nechtěnému slepení vnitřních stěn.

KARAMELOVÁ NÁPLŇ A POLEVA

1.
Základem všeho je karamel. Ten připravíme nejlépe na hlubší teflonové pánvi.
Cukr nasypeme do pánve a necháme pomalu rozpouštět. Později přidáme trochu vody a máslo. Protože potřebujeme karamel do šlehačky a jako polevu, je důležité, aby nám neztuhl na karamelky. Dopuručuji tedy odzkoušet karamel na talířku vedle. Jestliže po vychladnutí ztuhne, musíme přidat víc vody.

Zatím se mi nepodařilo vychytat přesné množství, proto připravuji karamel většinou formou pokus-omyl. Nicméně odzkoušení karamelu na talířku je obrovská pomoc.

2.
Hotovou karamelovou hmotu necháme zchladnout.

Větrníčky rozřežeme na půlky a vrchní polovinu potřeme karamelem.

3.
Plníme šlehačkou. Šlehačku jsme vyšlehali z 1 a půl kelímku smetany ke šlehání a přidali do ní 2-3 lžíce karamelu.

Pozn. Větrníčky můžeme posypat nasekanými opraženými mandlemi. Vypadají pak o poznání líp.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky